TEKVICOVÉ RISOTTO

(ZAPNI SLOVENSKÉ TITULKY)

POSTUP:

○ Umytú a jadierok zbavenú tekvicu pokrájame na malé kocky, zmiešame s olivovým olejom (2 PL), nastrúhaným muškátovým orieškom, štipkou čierneho korenia a lyžičkou soli. Rozmiestnime na plechu a pečieme 30 minút v rúre vyhriatej na 180 °C v režime s horúcim vzduchom. 

○ Po upečení odoberieme štvrtinu upečenej tekvice, ktorú v hrnci zalejeme vriacou vodou (500 ml), rozmixujeme a na veľmi slabom plameni udržiavame horúcu. Zvyšok tekvice odložíme. 

○ V panvici alebo v hrnci na zvyšku olivového oleja (2 PL) opečieme najemno pokrájanú šalotku.  Po 5 minútach pridáme ryžu a miešame 2 minúty aby sa ryža dostatočne ohriala. Podlejeme vínom (100 ml) a miešame, kým ryža nevsiakne všetku tekutinu.

○ Postupne prilievame horúci tekvicový krém a v miešaní pokračujeme ďalších 16 – 20 minút. Tekutinu prilievame po naberačkách, až keď ryža vsiakne predošlú dávku. Pred poslednou naberačkou primiešame do hrnca aj kúsky pečenej tekvice (pár kúskov odložíme na dekoráciu) a za hrsť petržlenovej vňate. V prípade potreby môžeme ešte pridať naberačku vriacej vody. 

○ Odstavíme od tepelného zdroja, pridáme maslo (20 g) a polovicu strúhaného parmezánu (20 g). Podľa potreby na záver osolíme. Premiešame a necháme chvíľu postáť. 

○ Jednotlivé porcie posypeme zvyškom strúhaného parmezánu a kúskami pečenej tekvice.

 TIP:  Tekvicové risotto vás ihneď zaujme výraznou farbou a jemnou, sladšou chuťou. Neváhajte do základu pridať aj čili alebo iné pikantnejšie zložky. Tekvicový krém môžeme v prípade potreby v závere prilievania ešte zriediť horúcou vodou. 

🍽  3     50  MIN  

🛒SUROVINY:

☉ menšia hokkaido tekvica  1 100 g   (po očistení 800 g)

☉ ryža Arborio  250 g

☉ šalotka  1 ks  g

☉ biele víno  100 ml

☉ olivový olej  4 PL

☉ parmezán  40 g

☉ maslo  20 g

☉ soľ, mleté čierne korenie

☉ muškátový oriešok  1/2 ks

☉ petržlenová vňať  2 PL