JAHODOVÉ ČATNÍ SO SYROM

(zapni slovenské titulky)

☉  postup:
Umyté jahody zbavíme listov (odložíme), prekrojíme a vložíme do menšieho hrnca. Pridáme cukor, najemno posekanú cibuľu, postrúhaný zázvor, štipku soli, šťavu z polovice citróna, posekanú čili papričku, lyžicu jablčného octu a takisto koreniny: celý badián, štipku mletého kardamómu a štipku mletých klinčekov. Všetko privedieme do varu a potom pomaly necháme variť 70 až 80 minút. Občas premiešame a v záverečnej štvrťhodine miešame pravidelne. Keď čatní viditeľne zhustne a jahody sa celkom rozvaria, necháme vychladnúť. V prípade potreby môžeme ešte pretlačiť alebo aj rozmixovať.
Premiestnime do čistého sterilizovaného pohára s viečkom a odložíme do chladničky.
Medzitým jahodové listy a stonky čerstvej mäty vložíme na pol minúty do hrnca s vriacou vodou a potom ihneď ponoríme do nádoby s ľadovou vodou. Dôkladne vysušíme, presunieme do mixéra, pridáme olivový olej (80 ml) a rozmixujeme. Precedíme cez husté sitko alebo gázu, prelejeme do nádoby na zdobenie a odložíme do chladničky.
Ovčí syr uložíme na rozpálenú panvicu potretú naolejovaným obrúskom alebo gril. Grilujeme 2 – 3 minúty z každej strany a ihneď podávame na jahodovom čatní, preliate ochuteným olejom a s listovým šalátom, orechmi, čerstvou bagetou alebo kváskovým chlebom.
TIP:  Intenzívne jahodové čatní v sebe spája zážitok z domácej marmelády povýšenej o rafinovanú zmes výrazných korenín a každé sústo zakončuje príjemne pikantnou príchuťou, ktorú si môžete počas prípravy vyladiť podľa vlastného gusta. Čerstvá bageta s kúskom grilovaného syra, kopcovito ozdobeného domácim čatní a pokvapkaná ochuteným zeleným olejom sa postará o nejeden gurmánsky zážitok. Pri správnom skladovaní vám čatní vydrží aj niekoľko týždňov.
🍽  380 ml   ⏱  100 min
🛒SUROVINY:
☉ syr na grilovanie  2 ks
☉ jahody  500 g
☉ menšia červená cibuľa  1 ks
☉ citrón 1/2 ks
☉ trstinový cukor  140 g
☉ čili  1 ks
☉ badián  1 ks
☉ mletý kardamóm, mleté klinčeky
☉ jablčný ocot 1 PL
☉ zázvor  1 PL
☉ čerstvá mäta  3 stonky
☉ olivový olej 80 ml
☉ soľ, bageta / pečivo
dekor: listový šalát alebo rucola, bageta, orechy