(vo videu zapni slovenské titulky)
ŠOŠOVICOVÉ KEFTE
POSTUP:
☉Prepláchnutú šošovicu povaríme 10 minút vo vode, scedíme a necháme vychladnúť.
☉V panvici na olivovom oleji ( 4 PL ) 5 minút opekáme pokrájanú cibuľu. Pridáme posekaný cesnak, dolnú polovicu pokrájaného póru, papriku a opekáme ešte 10 minút. Necháme vychladnúť.
☉Do kuchynského mixéra vložíme polovicu predvarenej šošovice, vychladnutý obsah panvice, lyžicu octu, dve vajcia a do hladka rozmixujeme. Premiestime do misy, pridáme najemno posekanú zelenú časť póru, zvyšok varenej šošovice, kurkumu ( 1 ČL ), mletú rímsku rascu ( 1 ČL ), soľ (1 PL ) a strúhanku ( 60 g ). Premiešame a v prípade neskoršieho použitia môžeme odložiť do chladničky.
☉Naolejovanými dlaňami formujeme z cesta malé kefte (1 PL cesta), ktoré postriekame olejom a uložíme na plech. Vložíme do rúry s teplotou 200 °C a pečieme 25-30 minút, uprostred pečenia otočíme a postriekame olejom.
☉Grécky jogurt ( 200 ml ) zmiešame na tanieri so sezamovou pastou tahini ( 1 PL ) a citrónovou šťavou ( 1 PL ). Posypeme petržlenovou vňaťou, sumac korením, kúskami granátového jablka, pokvapkáme olivovým olejom a obložíme šošovicovými kefte. Podávame s pitou.
TIP: Šošovicové kefte vzhľadom pripomínajú malé fašírky alebo falafel, chuťovo sú však výraznejšie a naplníte nimi sendviče, wrapy, takisto vyniknú ako samostatné chuťovky alebo hlavné jedlo s prílohou. Cesto môžete použiť aj na opekanie na panvici vo forme placiek, či vyprážanie.
🍽 33 ks ⏱ 70 min 🛒SUROVINY:
☉ červená šošovica 230 g
☉ pór 300 g
☉ červená paprika 2 ks / 200 g
☉ cibuľa 1 ks
☉ strúčiky cesnaku 2 ks
☉ olivový olej 4 PL + na potretie
☉ soľ 1 PL
☉ ocot 1 PL
☉ rímska rasca 1 ČL
☉ kurkuma 1 ČL
☉ vajce 2 ks
☉ strúhanka 60 g
dip: grécky jogurt, citrón, tahini, petržlenová vňať, granátové jablko, sumac, olivový olej