ŠOŠOVICOVÉ KEFTE

(vo videu zapni slovenské titulky)

ŠOŠOVICOVÉ KEFTE

POSTUP:

☉Prepláchnutú šošovicu povaríme 10 minút vo vode, scedíme a necháme vychladnúť. 

☉V panvici na olivovom oleji ( 4 PL ) 5 minút opekáme pokrájanú cibuľu. Pridáme posekaný cesnak, dolnú polovicu pokrájaného póru, papriku a opekáme ešte 10 minút. Necháme vychladnúť. 

☉Do kuchynského mixéra vložíme polovicu predvarenej šošovice, vychladnutý obsah panvice, lyžicu octu, dve vajcia a do hladka rozmixujeme. Premiestime do misy, pridáme najemno posekanú zelenú časť póru, zvyšok varenej šošovice, kurkumu ( 1 ČL ), mletú rímsku rascu ( 1 ČL ), soľ (1 PL ) a strúhanku ( 60 g ). Premiešame a v prípade neskoršieho použitia môžeme odložiť do chladničky. 

☉Naolejovanými dlaňami formujeme z cesta malé kefte (1 PL cesta), ktoré postriekame olejom a uložíme na plech. Vložíme do rúry s teplotou 200 °C a pečieme 25-30 minút, uprostred pečenia otočíme a postriekame olejom. 

☉Grécky jogurt ( 200 ml ) zmiešame na tanieri so sezamovou pastou tahini ( 1 PL ) a citrónovou šťavou ( 1 PL ). Posypeme petržlenovou vňaťou, sumac korením, kúskami granátového jablka, pokvapkáme olivovým olejom a obložíme šošovicovými kefte. Podávame s pitou. 

 

TIP:  Šošovicové kefte vzhľadom pripomínajú malé fašírky alebo falafel, chuťovo sú však výraznejšie a naplníte nimi sendviče, wrapy, takisto vyniknú ako samostatné chuťovky alebo hlavné jedlo s prílohou. Cesto môžete použiť aj na opekanie na panvici vo forme placiek, či vyprážanie. 

 

🍽   33 ks ⏱   70 min    🛒SUROVINY:

☉ červená šošovica  230 g

☉ pór  300 g

☉ červená paprika  2 ks / 200 g

☉ cibuľa  1 ks

☉ strúčiky cesnaku  2 ks

☉ olivový olej  4 PL + na potretie

☉ soľ  1 PL

☉ ocot 1 PL

☉ rímska rasca  1 ČL

☉ kurkuma  1 ČL

☉ vajce  2 ks

☉ strúhanka  60 g

dip:    grécky jogurt, citrón, tahini, petržlenová vňať, granátové jablko, sumac, olivový olej