VIDEO: ZAPNI SLOVENSKÉ TITULKY
POSTUP:
Orechy posekáme na menšie kusy, nie však celkom nadrobno a premiestnime do rozohriatej panvice. Opatrne opekáme a miešame 7-8 minút, potom ich vyberieme z panvice.
Do čistej kovovej panvice nasypeme cukor a pri miernej intenzite ho necháme celkom roztopiť a zhnednúť. V prípade potreby premiešame a udržiavame na miernom plameni aby sa karamel nespálil.
Do tekutého karamelu nasypeme opečené orechy, pridáme lyžičku mletej škorice a štipku soli. Odstavíme z plameňa a napriek tomu že masa začne rýchlo hustnúť, všetko spojíme ešte v horúcej panvici a vzápätí premiestnime na kovovú tácku alebo plech vystlaný papierom na pečenie. Rýchlo prikryjeme ďalším papierom na pečenie a tlakom za horúca vytvarujeme obdĺžnik alebo iný želaný tvar dezertu, masu zhora zaťažíme alebo pritlačíme aby sme dosiahli rovnomerný povrch. Necháme vychladnúť.
Čokoládu rozpustíme v nádobe nad parou a vzápätí necháme čiastočne vychladnúť natoľko, aby bola naďalej tekutá, ale dostatočne hustá na rozotieranie. Čokoládu opakovane nanesieme na orechovú vrstvu, rozotrieme a skôr než začne celkom tuhnúť, posypeme drveným červeným korením a vločkami morskej soli.
Hotový dezert necháme celkom stuhnúť, nie je potrebné ho vkladať do chladničky. Potom pokrájame na menšie kúsky alebo rustikálne rozlomíme na nepravidelné časti. Podávame ako dezert ku káve, k čaju alebo menšími kúskami ozdobíme zmrzlinové poháre, cheesecake či iné dezerty, krupicovú kašu a podobne.
TIP: V každom kúsku dezertu vyniknú všetky hlavné suroviny. Sladký karamel s opečenými orechmi, podčiarknutý škoricovou chuťou, nádherne obalí kvalitná čokoláda a pár sekúnd po ochutnaní všetko zakončí slaná chuť vločiek a korenia, ktoré navyše dezertu dodajú nielen atraktívny vzhľad ale aj výslednú chuť.
480 g 15 MIN + chladenie
SUROVINY: ☉ čokoláda čokoláda na varenie Lyra 70 % 140 g ☉ vlašské orechy 200 g ☉ kryštálový cukor 200 g ☉ morská soľ vo vločkách 1 ČL ☉ mletá škorica 1 ČL ☉ červené korenie, soľ