SLIVKOVÉ BROWNIES

VIDEO: ZAPNI SLOVENSKÉ TITULKY

Celkom zmäknuté banány roztlačíme na kašu. Primiešame jedno vajce. Pridáme trstinový cukor (90 g), lyžičku drveného kardamómu, lyžičku škorice, carobový prášok alebo kakao (4 PL). Do vymiešanej zmesi pridáme mlieko a olivový olej.

V samostatnej mise zmiešame preosiatu múku so sódou. Sypkú zmes postupne vmiešame do tekutej. Mäkké slivky pokrájame na menšie časti (kyslejšie odrody doplníme lyžicou cukru). Zmiešame s lyžičkou škrobu.

Pekáč (25 x 32 cm) vystelieme papierom na pečenie a naplníme cestom. Navrch rozmiestnime kúsky sliviek, posypeme kúskami čokolády a vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme približne 40 minút, kým sa cesto prestane lepiť pri teste so špajdlou. Upečený koláč krájame až po vychladnutí.

TIP: Slivky ľahko nahradíte iným sezónnym ovocím (marhule, figy, broskyne, ringlóty, čučoriedky atď). Koláč je nadýchaný a voňavý, konzistenciou niekde na polceste medzi perníkom teda brownies, bublaninou a banánovým bochníkom. Výborne chutí s vanilkovou zmrzlinou.

🍽 9 – 12 ks ⏱ 45 MIN

🛒SUROVINY: ☉ prezreté banány 230 g netto (2-3 ks) ☉ vajce 1 ks ☉ trstinový cukor 90 g ☉ kardamóm 1 ČL ☉ mletá škorica 1 ČL ☉ carobový prášok alebo kakao 4 PL ☉ mlieko 200 ml ☉ olivový olej 100 ml ☉ polohrubá múka 200 g ☉ sóda bikarbóna 1,5 PL ☉ slivky 280 g ☉ kukuričný škrob 1 ČL ☉ čokoládové chips / čokoláda 30 g