VIDEO: ZAPNI SLOVENSKÉ TITULKY
● V menšom hrnci zmiešame šťavu z jedného citróna a 100 ml vody. Jablká zbavené stoniek a jaderníkov pokrájame na kocky a ihneď zmiešame so zálievkou. Jablká si vďaka tomu zachovajú sviežu farbu. Prikryjeme pokrievkou a dusíme 10 minút. Následne scedíme a necháme vychladnúť.
● K vychladnutým jablkám pridáme 2 lyžice cukru, 2 lyžice javorového sirupu a 3 lyžice strúhanky.
● Cesto pripravíme z preosiatej hladkej múky ku ktorej pridáme lyžicu kypriaceho prášku, štipku soli, vajce, zmäknuté maslo (100 g) , dve lyžice medu, čajovú lyžičku mletej škorice a 50 ml vody. Ručne vymiesime cesto, ktoré zabalíme do fólie a vložíme na polhodinu do chladničky (pripravené môže čakať v chlade aj deň vopred).
● Porcelánovú koláčovú misu (priemer 30 cm) potrieme zvyškom masla (20 g) a vysypeme zvyškom strúhanky (2 PL).
● Cesto nahrubo postrúhame a dve tretiny rozmiestnime na dno a okraje formy. Pomocou dolnej časti pohára cesto rovnomerne utlačíme a prstami dotvarujeme okraje. Naplníme vychladnutou jablkovou plnkou, zarovnáme a už len zľahka a rovnomerne posypeme poslednou tretinou strúhaného cesta. Hornú časť neutláčame.
● Pečieme 45 – 50 minút pri teplote 180 °C . Po vychladnutí koláč posypeme zvyškom škorice (1 ČL) a každú porciu polejeme dávkou javorového sirupu.
TIP: Koláč na prvý pohľad vyzerá ako crumble a rezy po vychladnutí výborne držia formu. Vďaka citrónovej šťave si jablká zachovajú sviežu farbu, pre krajší kontrast použite jablká červenej farby aj so šupkami. Osviežte servírovanie aj vanilkovou zmrzlinou či šľahačkou.
🍽 12 ks ⏱ 40 MIN +pečenie 50 min
🛒 SUROVINY: ☉ jablká 1 kg (4 veľké jablká) ☉ hladká múka 380 g ☉ kypriaci prášok 1 PL ☉ vajce 1 ks ☉ maslo 120 g ☉ mletá škorica 2 ČL ☉ med 2 PL ☉ citrón 1 ks ☉ javorový sirup 2 PL + na poliatie ☉ kryštálový cukor 2 PL ☉ strúhanka 5 PL ☉ soľ