VIDEO: ZAPNI SLOVENSKÉ TITULKY
● Očistenú cibuľu nadrobno pokrájame. Vo väčšom hrnci ohrejeme olivový olej (3 PL) s maslom (20 g). Pridáme pokrájanú cibuľu a opekáme 5 minút. Potom pridáme pokrájaný cesnak, drvenú rascu (1 ČL), soľ (1 PL) a štipku čierneho korenia. Miešame ďalšiu minútu.
● Zeler a zemiak očistíme a nahrubo postrúhame. Jablká aj so šupkou takisto postrúhame. Všetko spolu pridáme do hrnca s cibuľovým základom. Opekáme a miešame 10 minút.
● Obsah zalejeme vodou (1200 ml), hrniec uzavrieme pokrievkou a polhodinu varíme na miernom plameni.
● Po dovarení všetko spojíme ponorným mixérom a pre krémovejšiu konzistenciu ešte prepasírujeme cez husté sito.
● Pripravené porcie ozdobíme lyžicou vyšľahanej smotany bez cukru, krutónmi, čiernym korením a pokvapkáme olivovým olejom. Pridajte aj bylinky, čerstvé klíčky alebo pečivo.
TIP: Aromatický zeler a nasladlá chuť jabĺk vytvoria lahodné spojenie hrejivej a krémovej polievky. Smotanu môžete pridať aj priamo do rozmixovanej polievky a následne ju ešte krátko prevariť. Na ozdobu neváhajte použiť aj balzamikový ocot, tekvicový, sezamový, avokádový či iné chuťovo výraznejšie druhy olejov.
🍽 10-12 ⏱ 50 MIN
🛒 SUROVINY: ☉ zeler (buľva) 1 ks (cca. 620 g po očistení) ☉ jablká 2 ks ☉ cibuľa 2 ks ☉ cesnak (strúčiky) 2 ks ☉ zemiak 1 ks (cca. 300 g) ☉ maslo 20 g ☉ olivový olej 3 PL ☉ rasca (ideálne rímska rasca) 1 ČL ☉ soľ, mleté čierne korenie, smotana na šľahanie, krutóny/pečivo